Rekonditionering av hjul

Under vintern har vi förhoppningsvis mer tid att se över vad vi älskar mest, nämligen bilen. Är du lika passionerad som oss vill du säkert att allt på bilen ska skyddas och blänka till max, även däck och fälgar.

Tvätta och försegla däck och fälgar

Som allt annat mår även däck och fälgar bra av omvårdnad lite då och då. Tvätta hjulen ordentligt mellan säsongerna och försegla fälgarna så har du välmående hjul som klarar av smuts och bromsdamm mycket bättre. Har du möjlighet att balansera om däcken inför varje säsong kan du vara säker på att du kommer glida fram som en kung på vägarna.

Att fälgarna är ordentligt rena innan försegling är A och O, därför föreslår vi att du tvättar däcken i minst två steg.

1. Spruta på fälgrengöring så som Magic Wheel Cleaner eller Reactive Wheel Cleaner för att lösa upp smuts och bromsdamm. Dessa medel indikerar att rost och bromsdamm har lösts upp genom att medlet blir lila. 

När medlet har blivit lila, använd lämplig fälgborste och borsta in medlet på fälgen. Spola av fälgarna noga. Viktigt att medlet sköljs bort.

Det går även bra att använda andra medel utan färgindikator så som AlkaliWheelCleaner. Vid behov komplettera med tjärlösare TeA eller Orange Power.

2. Tvätta däck och fälg med schampo. Använd gärna tvättsvamp eller mjuk borste. Skölj rent och torka noga. Använd gärna kompressorluft för att blåsa torrt i skrymslen. 

3. Balanseringsvikter kan få svårare att fästa efter försegling. För att undvika eventuella problemet maskera båda viktbanorna innan du börjar arbetet med försegling.

4. När du är nöjd med tvättresultatet och har en torr fälg är det dags att börja skyddsarbetet. Tillvägagångssättet är lite olika beroende på vilket skydd du vill applicera.

Vid försegling med Kube Bond Rim Shield använd den medföljande duk och applikatorn för att applicera på medlet. Torka bort överskottet med ren mikrofiberduk innan det torkat in. För ännu bättre effekt går det att lägga på flera lager. Efterföljande lager bör läggas 20-30 minuter efter föregående lager. Fukt och temperatur avgör härdningstiden.

Vid försegling med Koch Chemie Spray Sealent spruta på medlet, vänta en kort stund och torka av med ren mikrofiberduk. Låt inte torka in.

Oavsett val av försegling uppnås bäst resultat om skydden får härda utan att komma i kontakt med vatten i minst ett dygn efter behandling.

Se video nedan om hur du tvättar och förseglar däck och fälgar.

Relaterade produkter

Nedan finner du produkter som är omnämnda i denna artikel.


Koch Chemie Magic Wheel Cleaner

Magic Wheel Cleaner

Senaste innovationen inom fälgrengöring från tyska Koch Chemie.

Reactive Wheel Cleaner

Effektiv fälgrenföring för både proffs och dedikerad amatör.

AlkaliWheelCleaner

Avancerad alkalisk fälgrengöring.


Orange Power

För borttagning av tjära och limrester. Citrusbas.

Super Foam

Schampo för fordonsvård. Fungerar även galant som förtvätt.

Active Foam

Schampo för fordonsvård. Fungerar även galant som förtvätt.


Rim Shield

Lackskydd framtagen speciellt för fälgar.

Spray Sealent S0.02

Lackförsegling som fungerar både på karossen och fälgarna.

Mikrofiberduk

Se utbudet av våra mikrofiberdukar.